1. Pups geboren

Zondagochtend word ik gebeld; de pups zijn geboren.  Op de echo waren er drie te zien geweest en ja, ze zijn alle drie gezond. Bof voor mij, want ik was de derde die een pup had gereserveerd dus de eerste die zou afvallen. Denkbeeldig was dat niet, want het eerste nest van Kaatje heeft  het eerste etmaal niet overleefd. Ik ben blij en nog blijer als ik hoor dat er een blonde reu bij is. Mijn Jao van hetzelfde ras was een blondie.

Ik durf eindelijk te vragen wat de pup moet gaan kosten.  Wat kosten rashonden toch veel… op mijn kleine spaarrekening gaat maar 100 euro overblijven dus ik vraag of er sprake  kan zijn van korting als ik contant betaal. Nee helaas. Het zij zo.  Dat wordt zuinig aan doen om weer reserves op te bouwen. Maar verder kan geld me weinig boeien..

Het regent pijpenstelen. De voorgenomen lange zondagochtend wandeling met logeetje Bonus moet uitgesteld.20171007_133515

Even na het middaguur breekt de zon door. Ik stuur een appje naar Bonus’ baasje dat ik haar wel kom brengen omdat ik verwacht dat we pas terugkomen na de afgesproken ophaaltijd. Maar dat valt tegen. Er  vallen geregeld kleine buitjes;  Bonus en ik zijn al na tien minuten behoorlijk nat. Als we dan ook nog 5 minuten onder een viaduct staan te wachten tot een stevige bui voorbij is, besluit ik af te zien van de natuurwandeling. De paden daar zijn nu door glibberigheid lastig beloopbaar. We keren terug naar de stad en ik neem Bonus mee naar de grote speelweide in het park.

Bonus is grappig. Hoewel ze er uitziet als een Frans buldogje, heeft ze niet de nadelen van dat ras. Ze knort niet, kan gewoon ademhalen en verbaast kenners van het ras steevast door achter ballen aan te rennen. Het geheim is dat ze gekruist is met een Boston terriër. Terwijl ik kijk naar hoe ze met veel plezier met andere honden speelt, zet ze me aan het denken over rashonden.. Als de eerste puppen zijn overleden, hoe gezond zijn dan deze drie die gisteren geboren zijn? Jao was volgens de fokstandaarden van de Nederlandse rasvereniging veel te groot met zijn 32 kilo. Maar mama Kaatje is wel erg klein, 10 kilo maar en ondanks dat de papa een stukje groter is, wordt de reu waarschijnlijk maximaal 17 kilo.  Ik heb dit keer voor klein gekozen, lijkt me ook wel makkelijk, maar toch slaat de twijfel toe..

Die twijfel heeft er vorige week al voor gezorgd dat ik op de sites van de asiels van de dierenbescherming heb gekeken, met bedroevend resultaat. 872 honden op dat moment in de asiels. Ik laat er een filter op los: goed kunnen omgaan met kinderen plus goed kunnen omgaan met andere honden.  Het zoekresultaat geeft slechts zeven honden. Zes daarvan bleken met kinderen vanaf 12 jaar te kunnen omgaan en de laatste die overbleef was bezig haar vierde huis te vinden en kon absoluut niet alleen blijven…  Ik heb vorige week ook gezocht op ‘herplaatsing honden’  en kwam daarmee vooral terecht  op sites met honden die uit het buitenland worden gehaald.  Daar ben ik tegen. Maar als er zo moeilijk goede honden in Nederlandse asiels te vinden zijn, begin ik er beter begrip voor te krijgen merk ik. Als mijn gedachten daar zijn komt er een vrouw met prachtige ranke hoogpotige hond bij de speelweide. Ik ken haar een beetje van een paar ontmoetingen terwijl ik met vorige honden wandelde. Senna heet haar hond en ze is ruim drie.  Ik meen me te herinneren dat ze nog met Leonardo heeft gespeeld toen hij een pup was.

Senna blijkt uit Spanje te komen, via een relatief jonge Stichting. Ik vertel over de pups. Zij hoeft geen rashonden. Nee, als ik zo naar Senna kijk snap ik dat volkomen. En ze zijn meestal gezonder en leven vaak nog langer ook.

Ik breng Bonus terug naar haar baasje, vertel enthousiast over de pups, maar als ik thuis ben besluit ik na een uurtje toch eens op de site van die Stichting te gaan kijken. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s